headershadow

Latest Blogposts

Submodaliteiten

Submodaliteiten

Een ervaring bestaat uit een mengeling van datgene wat je ziet, hoort, ruikt, voelt of proeft. Je zintuigen dus. Iedere seconde krijg je zo’n paar miljoen bits aan informatie voor je kiezen. Dat is veel, heel veel.

Het meeste verwerk je daarvan niet bewust. Het gaat namelijk langst een paar flinke filters (gelukkig). Die filters zorgen ervoor dat we dingen:

  • Weglaten
  • Vervormen
  • Generaliseren

Deze filters werken prima. Weet je hoeveel informatie je bewust verwerkt per seconde van die paar miljoen bits?

Precies

60!

De rest wordt verwerkt door jouw onderbewustzijn. Het meeste wordt weggelaten, de rest wordt vervormd en gegeneraliseerd naar ons wereldmodel.

We krijgen die informatie binnen via onze zintuigen. Om onze ervaringen te coderen gebruikt ons brein bepaalde zintuiglijke eigenschappen. In NLP noemen we dat submodaliteiten. De zintuigen noemen we de modaliteiten.

Submodaliteiten

Submodaliteiten zijn eigenschappen van de modaliteiten (de zintuigen dus).

Een voorbeeld om het een en ander te verhelderen (dat is er al één, voor de kenner 😉 )

Als je nagaat dat we 5 zintuigen hebben. Zien, horen en voelen pik ik er even uit. Ik begin met het visuele zintuig. Zien dus.

Wanneer je denkt aan een ervaring uit je verleden, zie je daar waarschijnlijk iets bij. Een beeld. Dat beeld heeft bepaalde eigenschappen. Bijvoorbeeld:

  • Kleur
  • Grootte
  • Helderheid
  • Vorm

Er zijn er nog veel meer. Zo ook voor het Auditieve zintuig (horen). Je kan het hard horen, in een hoge toon, in je linker oor of juist van voren. En het gevoel kan in je buik, je maag of je keel zitten. Warm zijn en tintelen of juist bonken.

Dat noemen we submodaliteiten. Denk eens even aan iets leuks en let eens even op de structuur van de ervaring. Uit welke submodaliteiten bestaat de ervaring?

En nu aan iets vervelends. Zie je het verschil in structuur? Zo weet je brein of het vervelend is of juist niet.

Veranderen van de Structuur van de Ervaring

Denk eens even alleen in proces en niet in inhoud. De inhoud kunnen we niet meer veranderen van een ervaring (of wel…), maar het proces wel. Stel je dan eens voor dat je nu de vervelende ervaring in de submodaliteiten gaat zetten van de leuke ervaring..

Opeens wordt dan de vervelende ervaring minder erg, merk je dat? Misschien moet je even oefenen, maar dat is de kracht van submodaliteiten. Al onze ervaringen zijn daaruit opgebouwd. Leuk spul!

 

Edwin Selij is NLP Master en Hypnose trainer. Hij is al jaren bezig met NLP om met NLP mensen te helpen in zijn praktijk. Daarnaast is hij auteur van het boek 'Hoe leef je het langst zonder angst' en komt hij vaak op radio en tv om te praten over NLP en snelle verandering.
Meer over

0 reacties op “Submodaliteiten

Plaats een reactie


*